המשמעות של חל"ת בקורונה
נגיף הקורונה מעלה שאלות רבות בכל הנוגע לזכויות עובדים שכירים, אשר נכפתה עליהם תקופת חל”ת מכוח תקנות שעת חירום (הרחבת הסכם יציאה לחופשה על המגזר הציבורי הרחב בשל נגיף הקורונה החדש), תש”ף-2020.
ערב חזרת השוק ל”שגרת קורונה” ובמקביל לקשיים הכלכליים המעיבים על חיי כולנו עלינו להיות ערים במיוחד בנוגע לזכויותינו.
חשוב לדעת, מעסיק אשר משנה את תנאי ההעסקה שלכם ללא הסכמתכם או מבקש מכם לעבוד במהלך החל”ת עובר על החוק! לכן כל מילה שיאמר עכשיו תוכל לשמש ראייה כנגדו ולכן כדאי שתקליטו ותתעדו כל שיחה רלוונטית על מנת שתוכלו להשתמש בהקלטות אלה כראייה בבית המשפט ולהוכיח כי זכויותיכם נפגעו.
מתי מותר להוציא לחל"ת?
- על המעסיק עם תום תקופת החל"ת להחזיר אתכם לעבודתכם באותם תנאים בהם עבדתם ערב היציאה לחל"ת.
- אם מעסיק מעוניין לפטר אתכם הוא נדרש לקיים הליך פיטורין כחוק, הכולל זימון לשימוע, שימוע, מתן הודעה מוקדמת, המשך העסקה בשכר מלא במשך תקופת ההודעה המקודמת, או תשלום עבור ימים אלה, פדיון ימי חופשה צבורים, פדיון דמי הבראה ועוד.
- על המעסיק להציג סיבות לפיטורין הכוללות סיבות שלא קשורות ישירות למגיפת הקורונה שכן מצב כלכלי אינו יכול להוות עילה בלעדית לפיטורים.
- הפחתת היקף משרה או הפחתת שכר ללא הסכמתכם מראש הינה הרעה מוחשית בתנאי העבודה, שבגינה מותר לכם להתפטר כדין עובד שפוטר, על כל הזכויות הנלוות לכך בחוק.
- מעסיק לא יכול לדרוש מכם לעבוד בתקופת החל"ת (בתמורה או שלא בתמורה) והוא גם לא יכול להתקשר ולבקש מכם "עבודה בהתנדבות", "לעבור את המשבר יחד" או "להיכנס תחת האלונקה" מבלי לקטוע את רצף ימי החל"ת.
- חשוב- חזרתכם לעבודה (גם לימים בודדים) מפסיקה את רצף הימים של החל"ת. אם לא הספקתם לצבור 30 ימי חל"ת לפני החזרה לעבודה לא תהיו זכאים לדמי אבטלה, וכן אם לאחר שהוחזרתם לעבודה המעסיק ירצה להוציא אתכם שוב לחל"ת, תצטרכו לצבור מחדש תקופה רצופה של 30 ימים כדי להיות זכאים לדמי אבטלה.
אז איך הקלטה ותמלול יכולים לעזור לכם?
הקלטה מהווה ראייה מנצחת בבית המשפט שכן לא ניתן להתווכח עם דברים שנאמרו. בתקופה זו, של חוסר וודאות עדיף להקליט כל שיחה הקשורה למקום עבודתכם, שכן הקלטה זו תוכל, בעת הצורך, להוכיח כי הצד עמכם.
חשוב: הקלטה אינה מהווה ראיה לכשלעצמה, היא חייבת להיות מתומללת על ידי חברת תמלול ויש להגיש את התמליל בצירוף חוות דעת מומחה לבית המשפט.
את מי כדאי להקליט?
אפשר להקליט כל אדם, כל עוד אתם חלק מהשיחה, בעל עניין כשר. אבל לצורך איסוף ראיות, כדאי להקליט כל אדם אשר יכול להעיד על היקף המשרה שלכם, שביעות הרצון מעבודתכם, תנאי השכר שלכם, הפרות קודמות של המעסיק ועוד ולכן מומלץ להקליט:
מנהלים בכירים;
מנהלים ישירים;
עמיתים לעבודה;
אנשי מינהלה;
כפיפים שלכם;
ובעצם כל אדם שקשור למקום עבודתכם.
*כל האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי וכל המידע המצוי באתר משמש כמידע כללי בלבד. אין בדברים האמורים בכדי להחליף מידע הניתן על ידי עו”ד, ועל הקורא לפנות ולהתייעץ עם עו”ד העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה משפטית כזו או אחרת.